Reklam bütçelerinin ayrıldığı mecralar arasında epey farklı konumda ve özellikte olan mecra kuşkusuz kendine has özellikleriyle sosyal medya. Bu mecranın farklı olmasının en önemli nedeni ölçülebilir olması. Fakat ölçülebilir olması sadece bu mecradaki reklam kanalları için geçerli değil, aynı zamanda bu reklam kanalları içerisindeki kullanıcılar içinde geçerli. Sosyal medyada gerçekleştirdiğimiz her hareketin arkamızda bir iz bırakması ölçümlemeyi ve bu izlerin takibini çok önemli bir konuma taşımış durumda. Hal böyleyken kullanıcılar, yöneticiler ya da meraklılar bu iş kollarında çalışan insanların, markaların ne kadar etkili olduğunu öğrenmek istiyorlar. Tüm bu istekler doğrultusunda sosyal ölçümleme uygulamalarının varlığı da günden güne önem kazanıyor.
Ölçülebilir bir mecrada ne kadar etkili olduğunu görmek kuşkusuz herkes ve her marka için önemli. Bunu ölçen bazı uygulamalarda mevcut, bu uygulamalar arasında en ilgiçekenlerinden biri kuşkusuz Klout. Peki günümüzde özellikle dijital tabanlı iş görüşmelerindeki mülakatlarda sorulan bu Klout puanı da neyin nesi? Ne kadar ciddiye alınmalı? Klout neyi nasıl ölçer? Sosyal medya da etki ölçülebilir mi? Klout için tüm bu sorulara cevap vermeye çalışan bir uygulama diyebiliriz.
Amerika merkezli Klout, 2009’un son çeyreğinde ortaya çıktı ve şu anda yaklaşık 40 çalışanıyla ciddi bir büyüme gerçekleştirmiş bir şirket. İlk zamanlarda sadece Twitter için çalışan uygulama, zamanla hepsi olmasa da, birçok sosyal ağı kapsar hale geldi. Klout uygulaması, bağladığınız sosyal medya hesaplarınızdaki etkinliğinizi ölçen bir algoritmaya sahip. Bu algoritma sosyal medya mecralarınızdaki etkinliğinizi dikkate alarak size1 ila 100 arası bir Klout puanı veriyor. Klout puanınız ne kadar yüksek olursa bu sizin sosyal mecralarda o kadar etkili olduğunuzu gösteriyor, daha doğrusu Klout’a göre ne kadar etkili olduğunuzu gösteriyor demek sanırım daha doğru, çünkü Klout bu puanlamayı yaparken kullandığı algoritmasını maalesef kamuoyu ile paylaşmıyor. Bundan dolayı Klout uygulamasının neleri nasıl ölçtüğünü bilemiyoruz, bu da bir güven sorununu beraberinde getiriyor. Ancak zaten çok yeni olan sosyal medya kullanımının içerisinde kişisel ölçümleme sisteminin de tam oturmamış, havada kalan yönlerinin olması çok doğal. O yüzden de bu tarz uygulamalar bazı tedirginlik yaratan eksikliklerine rağmen bir anda popülerleşiyor.
Klout’unana amacı dijital dünyanızdaki insanları ne kadar etkileyip kimlerden ne kadar etkilendiğinizi size gösterip kişisel stratejilerinizi geliştirmenize yardımcı olmak. Klout sayesinde markalar da diğer markaların hareketlerini Klout puanını baz alarak inceleyebilir ve rakiplerine karşı doğru stratejiler geliştirebilir. Kişisel kullanıma geri dönecek olursak dijital sektördeki işe alımlarda Klout puanının sorulmaya başlandığını görüyoruz ki bu bana göre Klout’un şeffaf olmayan algoritması nedeniyle çok sağlıklı bir istek değil. Klout’un puanlamalarına söyle bir göz atarsak birçok kez bir CEO’nun çalışanından az Klout puanına sahip olduğunu görebiliriz. Düz mantıkla düşünecek olursak bir şirket CEO’sunun kendi sektöründeki etkisinin kendi çalışanından kat kat fazla olduğunu tahmin etmek zor değil, ancak Klout’da bu çoğu zaman tam tersi. Bu da Klout’un sisteminde bazı terslikler olduğunun açık göstergesi. Tüm bu eksikliklerine rağmen Klout dünya da dikkate alınan bir uygulama. Öyleki bazı markalar Klout puanına göre kullanıcılarını gruplandırıp özel fırsatlar sunuyor Audi gibi ya da Stephen King gibi. Örneğin, Stephen King yeni yayınlanacak kitabının ilk baskılarını Klout’da etkili gözüken kişilere ücretsiz gönderiyor. Ya da halen sürmekte olan boticca.com üyelerine özel, 25 dolarlık bir hediye çeki kampanyası… İrili ufaklı bu tip kampanyaları artık Klout’da görmek şaşırtıcı değil.
Güvenimizi kazanmakta, doğru bilgiler sunma ve puanlama sistemiyle tatmin edici olmasa da Klout, şu anda piyasadaki en başarılı ölçümleme sistemlerinden biri. Klout’un algoritmik iyileştirmeler ve geliştirmelerle zaman içerisinde çok daha sağlıklı sonuçlar vereceği bir gerçek. Klout gibi uygulamalar zamanla daha da gelişecek, daha güvenilir ve tatmin edici bir ortama doğru gidişatını sürdürecektir, çünkü içinde bulunduğumuz bu sistem böyle uygulamalara ihtiyaç duymaktadır. Çok değil yakın gelecekte işe girerken sorulan Klout ya da başka bir ölçümleme aracının puanı en doğruyu gösteren puan da olacaktır. Yalnız şu anda bu tip uygulamaların biraz daha zamana ihtiyaçları olduğu da bir gerçek… Kısacası Klout’a inanma Klout’sız kalma diyebiliriz.
İlk Yorumu Siz Yapın