Tam Saha Pres: Remarketing

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

İnternette gezmek, araştırma yapmak, bilgi aramak uzun zamandan beri gündelik yaşamımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Bilişim çağı insanı gün içerisinde internete girip gazetesini okuyor, sosyalleşiyor ya da yaşama dair birçok etkinliğini bu mecra üzerinden gerçekleştiriyor. Hal böyle olunca bu mecra üzerinde yapılan hareketler de markalar için eşsiz birer fırsat haline geliyor.

İnternette geçirdiğimiz süre boyunca bizim farkında olduğumuz veya olamadığımız birçok işleme de maruz kalmamız söz konusu. Bu son derece geniş mecranın içindeki bizlerin, markaların ulaşmak istediği önemli hedefler haline geldiğini daha önce de defalarca belirtmiştik. Milyarlarca kullanıcı kendi ülkeleri içinde potansiyel birer müşteri. Hepimiz birer müşteriyiz, bu çok net, bir ürünün satışına ya da varılmak istenilen hedefe ulaşabilmek için bu potansiyel müşterilerin ikna edilmesi aşamasında dijital dünyada birçok araç kullanılıyor.

Bildiğiniz üzere Google internetteki en büyük arama motoru. Google’ın tüm kazancını ise reklam gelirleri oluşturmakta. Bu büyük arama motorunun reklam verme ve reklam alma modülleri olan Adwords ve Adsense’de alanlarının en büyükleri. Google kendi üzerinde gerçekleşen tüm hareketleri Google Analytics gibi ücretsiz raporlama, takip araçlarıyla firmaların, reklam verenlerin ya da reklam alanların kullanımına sunuyor. Bu araçların ücretsiz olması sayesinde de Google hizmetlerinden birçok kişi ve firma yararlanabiliyor. İşte bu anlayışla günden güne büyüyen Google reklam ağları günümüzde oldukça ciddi bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Artık küçük, orta, büyük ölçekli birçok şirket Google’a reklam veriyor ya da internet sayfalarına reklam alıyor. Basitleştirilmiş arayüzlerle bu mecralara reklam verip almak eskisine göre çok daha kolay.

Remarketing Nedir?

Google reklam ağlarındaki en etkili pazarlama yöntemlerden biri de Google Görüntülü Reklamcılık (Google Display Network) Ağı’nda gerçekleşen remarketing(yeniden pazarlama) çalışmaları. Remarketing özellikle E-ticaret sitelerinin yoğun olarak tercih ettiği bir reklam çeşidi.  Remarketing’i online kampanya hedefi, satış oranlarını artırma, üye, form toplama gibi geri dönüşümleri hedefleyen internet siteleri için kullanmak daha verimli bir yöntem. Remarketing ile sitenizi ziyaret etmiş, ürünlerinize ilgi gösteren kullanıcılara markalarınızı tekrar hatırlatma, farklı ürünler tanıtma veya özel kampanya sunma şansını yakalamak mümkün.

Sürekli bu görüntülü reklamlar karşımıza çıktıkça “X firması bu konuya ciddi bir bütçe ayırmış her yere reklam vermiş” gibi düşünebilirsiniz ama işin aslı biraz farklı. İnternette özellikle e-ticaret sektöründeki sitelerin analizlerine bakıldığında web sitenize girenlerin ortalama %98’i satın alma işlemi gerçekleştirmeden çıkmakta ve bir ziyaretçi ortalama 4-5 kez web sitenizi ziyaret etmekte. Satın alma kararlarının büyük bir çoğunluğu 5 ve sonrasındaki ziyaretlerde gerçekleşiyor. Yani sitenizden çıkan %98’lik potansiyel müşteri kitlesini takip etmeli ve tekrar alışveriş yapmaya ikna etmelisiniz. Kısaca peşlerini hiç bırakmamalısınız. İşte bu ikna yönteminin adı remarketing (yeniden pazarlama).

Remarketing nasıl çalışır?

Temel anlamda açıklamak gerekirse, kullanıcının internet sitenize geldiğinde sizin o sayfaya daha önceden yerleştirdiğiniz remarketing kodu kullanıcının cookie (çerez) dosyaları ile etiketlenmesini sağlıyor. Sistem ilgili remarketing kodunun sahip olduğu id’ye bu kullanıcıyı dahil ediyor. Siz bu remarketing kodu ile etiketlenmiş kullanıcı listesini kullanarak bir hedefleme gerçekleştirdiğinizde sadece bu liste dahilindeki kullanıcılar, Google Görüntülü Reklamcılık Ağı’ndaki (Google Display Network) reklamlarla karşılaşıyor aslında bu tam olarak bu kod yerleştirilmiş bir siteye girip istenen  aksiyonu gerçekleştirmeden o web sayfasından çıktığınızda gerçekleşmiş oluyor. Görüntülü Reklam Ağı’ndaki sitelerde gezerken sürekli olarak sizi ikna etmeye çalışan reklamlar peşinizi bırakmıyor. Size adeta tam saha pres uygulayarak sizi tekrar kazanmaya çalışıyor. Ayrıca bu reklamları kurgularken birçok düzenleme de yapabiliyorsunuz. Gün içerisinde takibimdeki potansiyel kullanıcılara belirli sayıda gözüksün ya da gün içerisinde şu saatler arasında sadece şu web sayfalarında gözüksün gibi birçok seçim şansınız var. Bu ayarlar ciddi veriler ışığında yapıldığında ise remarketing çalışmalarının performansı tatmin edici boyutlara ulaşabiliyor. Aynı zamanda remarketing marka bilinirliği ya da kampanya dönemlerinde de oldukça etkili sonuçlar doğurabiliyor. Twitter ve Google iş birliği buna en büyük örneklerden biri. Bu işbirliği sayesinde Twitter’da “promote” ettiğiniz markanız Google Görüntülü Reklam Ağı’nda da gözükebiliyor. Bu sayede Twitter’da başlattığınız bir kampanya Google Görüntülü Reklam Ağı’nda binlerce sayfada gözükerek kampanyanızı çok hızlı bir şekilde yayabiliyor.

Remarketing çalışmalarını Google Adwords arayüzünde rahatlıkla yapabilir, Adwords Öğrenim Merkezi sayesinde birçok detay bilgisine de ulaşabilirsiniz. Google Adwords arayüz kullanımı ne kadar basit olsa da uzman kişi ya da kurumlardan SEM(Arama Motoru Reklamcılığı) konusunda destek alınması hayati derecede önemli. İşin ehli uzman kişiler tarafından yönetilen internet reklam kampanyalarının verimliliğinin çok daha fazla olduğunu unutmamanızda fayda var.

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail
Can Besen Yazar:

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir